Welke soorten Zonneboilers zijn er?

Zonne-energie is de laatste jaren flink in populariteit toegenomen. Als we denken aan zonne-energie, denken we vaak als eerste aan zonnepanelen. Maar er is nog een andere zeer nuttige toepassing: de zonneboiler. Als je overweegt een zonneboiler aan te schaffen, is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de verschillende soorten die er zijn. Deze gids helpt je op weg.

Wat is een zonneboiler?

Simpel gezegd is een zonneboiler een systeem dat zonlicht omzet in warmte om water te verwarmen. Het bestaat uit zonnecollectoren die op je dak worden geplaatst en een voorraadvat voor het warme water. Dit water kan vervolgens gebruikt worden voor je verwarming of voor warm tapwater. Lees hier meer over hoe een zonneboiler werkt.

Verschillende soorten zonneboilers

Er zijn verschillende soorten zonneboilers op de markt, elk met zijn eigen specificaties en voordelen.

  1. Standaard zonneboiler Dit is de meest voorkomende vorm. Het bestaat uit één of meerdere zonnecollectoren en een voorraadvat. De zonnecollectoren vangen zonlicht op en verwarmen een speciale vloeistof die door een gesloten systeem loopt. Deze vloeistof geeft zijn warmte af aan het water in het voorraadvat.
  2. Compacte zonneboiler Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een compactere versie van de standaard zonneboiler. Het bijzondere aan deze boiler is dat het voorraadvat en de zonnecollector geïntegreerd zijn. Dit maakt hem ideaal voor kleinere woningen of daken met beperkte ruimte.
  3. CV-zonneboiler Deze variant is speciaal ontwikkeld om te koppelen aan je centrale verwarming (CV). De CV-zonneboiler heeft een groter voorraadvat en kan daardoor een hele woning voorzien van verwarmd water. Wanneer er niet genoeg zonlicht is, springt de CV-ketel bij om het water verder te verwarmen.
  4. Zonneboilercombi De zonneboilercombi combineert de functies van een zonneboiler en een CV-ketel in één apparaat. Dit systeem zorgt voor zowel warm tapwater als voor het verwarmen van de woning.
  5. Vakantie-zonneboiler Deze compacte zonneboiler is ontworpen voor vakantiehuizen of voor gebruik in de tuin. Hij heeft een kleiner voorraadvat en is perfect voor situaties waar je slechts af en toe warm water nodig hebt.

Welke zonneboiler past bij jou?

Bij het kiezen van de juiste zonneboiler zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden:

  • Woonoppervlakte: Voor een grotere woning is bijvoorbeeld een CV-zonneboiler of een zonneboilercombi meer geschikt vanwege het grotere voorraadvat.
  • Gebruik: Hoe vaak en hoeveel warm water gebruik je? Als je slechts af en toe warm water nodig hebt, bijvoorbeeld in een vakantiehuis, dan is een vakantie-zonneboiler ideaal.
  • Ruimte: Als je beperkte ruimte op je dak hebt, kan een compacte zonneboiler een goede keuze zijn.

Zonneboilers zijn een duurzame keuze voor het verwarmen van water in je woning. Afhankelijk van je wensen en woonsituatie is er altijd wel een type zonneboiler dat bij je past. Informeer bij gespecialiseerde bedrijven naar de mogelijkheden en laat je goed adviseren. Zo investeer je in een systeem dat jarenlang zorgt voor een duurzame en voordelige warmwatervoorziening!