Hoe zit het met de subsidie op zonneboilers?

Zonder subsidie is de aanschaf van een zonneboiler is op dit moment niet rendabel. De Nederlandse regering heeft daarom besloten om de regeling Duurzame Warmte in het leven te roepen. Deze subsidie is van kracht op bestaande woningen. Het subsidiebudger is voldoende om in totaal tussen de 50.000 en 60.000 zonneboilers aan te schaffen. Begin 2010 is slechts 50% van het totale budget geïnstalleerd.

Voor wie is er subsidie?
De subsidieregeling Duurzame Warmte is van toepassing op particuliere woningbezitters in Nederland. Ook woningcorporaties en vereniging van eigenaren kunnen aanspraak maken op de subsidieregeling. Om aanspraak te kunnen maken op de subsidie dient de woning opgeleverd te zijn vóór 1 januari 2008.

Hoe werkt het?
De regeling Duurzame Warmte loopt tot en met 2011. (tenzij deze eerder overtekend is) De hoogte van de subsidies wordt jaarlijks vastgesteld in augustus. Voor de aanschaf van kleine zonneboilers met een collectoroppervlak t/m 6 m2 bedraagt de subsidie 200 euro per GigaJoule. Voor zonneboilers met een oppervlak groter dan 6 m2 bedraagt de subsidie nu 125 euro per GJ. Voor de meest gangbare kleine zonneboiler met een collectoroppervlak van 3,5 m2 betekent dit een subsidie van 700 euro.

Zonneboiler leasen
Door een zonneboiler te huren of te leasen voorkomt u dat u in één keer een flinke investering moet doen. Veel energiebedrijven en organisaties bieden deze mogelijkheid zonneboilers. Doormiddel van een lease contract verspreid u de investering over een periode van bijvoorbeeld 60 maanden. Aan het einde van d ie periode bent u eigenaar. Deze vorm van investeren brengt wel extra kosten met zich mee. Bekijk installateurs in Nunspeet, Heerde, Zandvoort, Dalfsen en Hardenberg.

Welke zonneboiler voor u geschikt is, heeft met verschillende aspecten te maken:

  • Aantal personen in uw huishouden
  • De hoeveelheid water die u dagelijks gebruikt
  • De beschikbare dakoppervlakte.

Geld terug voor het plaatsen van een zonneboiler?
De overheid doet al jaren inspanningen om groene, hernieuwbare energie en energiebesparende maatregelen te promoten door ze fiscaal een beetje te ondersteunen. De regels voor deze overheidssubsidies veranderen jaar na jaar, doch door even na te kijken welke subsidies voor u in aanmerking komen, kijk je best even op de website www.premiezoeker.be. Ook voor het plaatsen van een zonneboiler zijn er subsidies te krijgen, en zo kan je toch ook weer wat geld uitsparen. Ook voor andere energiebesparende maatregelen kan met steun krijgen van de overheid: plaatsen van zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit, voor het isoleren van daken, plaatsen van thermisch isolerende beglazing, en voor hey vervangen van oude verwarmingsketels door een nieuwe hoogrendementsverwarming.

Kies een erkende aannemer!
Opgelet: voor de meeste subsidies dient de installatie te gebeuren door een erkend aannemer. Let dus goed op wat je doet: kies je voor de goedkope klusjesman uit je buurt, dan kan het wel eens zijn dat je meer geld verliest dan wint, omdat je een subsidie van de overheid misloopt!