Hoe werkt een zonneboiler en zonnecollector?

Een zonneboiler werkt op het licht van de zon en verwarmt het water wat gebruikt wordt in uw pand of woning. De zonneboiler bestaat uit een drietal delen;

Hierbij wordt de zonnecollector op het dak van uw woning of pand geplaatst en vangt daar de energie van de zon op. Het invallende licht in de collector verwarmt het koude leidingwater in het voorraadvat. Hierdoor beschikt u over warm water op het moment dat u de kraan opendraait. Ook tijdens bewolking verwarmt de zonneboiler het water en als het donker is wordt de CV-ketel ingeschakeld om het water te verwarmen. Het voorraadvat (ook wel de boiler genoemd) is ongeveer even groot als de cv-combiketel en deze wordt in de buurt van de combiketel geïnstalleerd.

Wat is het NZ-label?
Op dit moment worden er steeds meer zonneboilers geïnstalleerd. Echter schijnt niet altijd de zon. Dat betekend dat het water moet worden naverwarmd. Dit betekend dat er een gastoestel nodig is welke aan specifieke eisen voldoet. Deze gastoestellen kunt u herkennen aan het Gaskeur NZ- Label (hierbij staat NZ voor Naverwarming Zonneboilers). Als het water niet warm genoeg is, dient het water te worden naverwarmd door de CV-ketel, warmtepomp of geiser. Bekijk direct installateurs in Deventer, Zaanstad, Almelo, Rozendaal of Tiel.